top of page
  • Elisabet Ek

Operationerna i full gång


På vårt nybyggda sjukhus i Burkina Faso har verksamheten dragit igång på allvar. Vi arbetar småskaligt, främst med operationer och mottagningsverksamhet, och behoven är fortfarande stora. Men äntligen kan vi uppfylla vår dröm att hjälpa sjuka människor i nöd!

Under de senaste månaderna har vi opererat diskbråck, ljumskbråck och pungbråck. Trasiga käkar, stora njurstenar, urinrörsförträngningar och prostataförstoringar. Benbrott, brustna tarmar och blindtarmsinflammationer. En kvinna kom till oss med en äggstockscysta som vägde åtta kilo! Vi har även hjälpt kvinnor som blivit omskurna som barn. I samband med militärkuppen i Burkina Faso i september i år gick befolkningen man ur huse för att strejka mot kuppmakarna. Strejken omfattade även personal från de statliga sjukhusen. Människor kom då till oss för att få hjälp. Vi räddade bland annat sex mödrar och tre spädbarn till livet genom akuta kejsarsnitt. En kvinna drabbades av brusten livmoder, en annan av blödning genom moderkakan. De lever idag!

Behoven fortfarande stora

Vårt sjukhus har idag två operationssalar där vi varje vecka räddar liv. Dock har vi bara en narkosutrustning. Vi saknar fortfarande en hel del instrument och vi har ingen röntgen. Nyligen installerade vi en ny stor autoklav som används för att sterilisera instrument. Denna är bara delvis betald. Förra veckan kom en container med två tvättmaskiner och en torktumlare. Vi fyller sakta på. Innan årsskiftet hoppas vi även kunna öppna vår ögonklinik, som fantastiska Lions Tillberga och Världens Barn står bakom. Utrustningen har vi fått från den italienska organisationen Canguro O.N.L.U.S. Flights Aid, som lagt ner sin verksamhet.

Sjukhusfond hjälper de allra fattigaste

Alla våra patienter får betala för sig. Något skattesystem som erbjuder gratis sjukvård finns inte. Släkten ställer upp med de pengar de kan. Det är inte alltid detta räcker till. Därför har vi startat upp en sjukhusfond för att kunna hjälpa de allra fattigaste att få vård. Här kan du vara med och hjälpa till! Alla gåvor, stora som små, är lika välkomna. För dem som inte har några pengar är även de minsta gåvor betydelsefulla. Det kan hjälpa dem att faktiskt få den sjukvård som de så väl behöver. Swisha över din gåva till vårt swishkonto 123 593 5341. Eller om du hellre vill använda vårt bankgiro 480-9711. Märk din insättning med ”Sjukhusfonden".

Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page