top of page
  • Elisabet Ek

Ge bort en synlig julklapp


Minns du vad du fick i julklapp förra året? Eller vad du köpte till dina nära och kära? I år kan du ge bort en julklapp som garanterat kommer att synas - och bli ihågkommen i många år framöver.

Många barn i Burkina Faso äventyrar sina resultat i skolan på grund av den enkla anledningen att de ser dåligt. Någon skolhälsovård som fångar upp deras behov av glasögon existerar inte och familjen söker inte vård förrän barnen är nästan blinda. Ett par glasögon kostar dessutom lika mycket som en månadslön för en familjeförsörjare - om någon i familjen ens har ett arbete.

På vår ögonklinik utanför miljonstaden Bobo Dioulasso har vi i veckan undersökt en skolklass på närmare 50 barn, där flera barn har faddrar genom Västafrikahjälpen. Vi hittade tre barn i stort behov av glasögon och en flicka med gråstarr på ena ögat. Vi kommer att fortsätta undersöka skolbarn i området kring vårt sjukhus under hela december. Även om det inte är dyrt att undersöka barnen så måste kostnaden ändå täckas. Vi behöver också hjälpa de barn som behöver glasögon, då deras familjer helt enkelt inte har råd.

Kan du tänka dig att ge de här barnen en synlig julklapp, som kommer att hjälpa dem i flera år framöver? En julklapp att minnas? För 20 kronor kan vi undersöka ett barn. För 500 kronor kan ett barn få glasögon.

Hur många barn vill du hjälpa så att de kan läsa sina läxor och se vad som skrivs på svarta tavlan?

Swisha över din gåva till vårt swishkonto 123 593 5341. Eller om du hellre vill använda vårt bankgiro 480-9711. Märk din gåva med ”En synlig julklapp”. Glöm inte att beställa ett gåvogram på vår hemsida om du vill ha något att lägga under granen.

Varmt tack för din gåva!

FAKTA OM ÖGONKLINIKEN För ett år sedan öppnade vi vår framgångsrika ögonklinik på vårt sjukhus i Burkina Faso. Sedan dess har flera hundra patienter undersökts och många har opererats för gråstarr och fått synen tillbaka. Flera av dem var innan operationen helt blinda. Ögonkliniken har byggts med pengar från Världens Barn och Lions Sverige. Den största delen av utrustningen har skänkts av den italienska organisationen Canguro O.N.L.U.S. Flight Aid. Optiker i Örebro och Västerås har också bidragit med utrustning. I framtiden hoppas vi även kunna satsa på slipning av glasögon, något som ingen i miljonstaden Bobo Dioulasso gör idag. Här ser vi ett enormt behov!

135 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page