Till dig som visat intresse för sjukhuset i Banankélédaga i Burkina Faso!
Om en månad kommer vi att avsluta det tredje verksamhetsåret på det lilla sjukhuset "Centre Médical La Grâce" strax utanför landets näst största stad, miljonstaden Bobo-Dioulasso.
På sjukhuset har vi drygt 40 personer som jobbar heltid, de flesta med tillsvidareanställning. Vi är även fem pensionärer med "lösa" kontrakt, jag själv är en av dem. Det är vi pensionärer som står för erfarenheten då personalen är ung och nyutbildad.
Killarna på administrationen är inte glada åt att vi har så många kvinnor anställda. Jag kan delvis förstå dem. Min personal har fått nio barn i år, alla pojkar! Fem nyblivna mödrar, fyra fäder. Mödrarna har 14 veckors föräldraledighet som betalas av staten, heltidslön den första månaden och 50 procent de två följande. De nyblivna mammorna kan även förlänga sin ledighet med exempel semester eller tjänstledighet utan lön.
Till detta ska modern i 14 månader ha minskad arbetstid med 1,5 timme per dag för att amma, med bibehållen heltidslön. Visst ställer det till scheman och påverkar ekonomin, men jag vägrar att ta hänsyn till kön och eventuell graviditet vid anställning, där kommer mitt svenska tänkande in.
Det var i februari 2015 som den första operationen genomfördes. Under 2015 löpte det på, operationsavdelningen på det statliga sjukhuset fungerade inte så vi fick ihop hela 386 operationer hos oss. Men ack! I slutet av 2015 tillträdde en ny regering och i mars året därpå lyckades de ordna upp problemen och operationerna på statens sjukhus satte fart. Glädjande för befolkningen, för dem subventioneras halva kostnaden för operationen av staten. Men hos oss minskade aktiviteterna, det blev inte fler utan färre operationer under 2017, 368 stycken. Och för 2017 når vi kanske upp till 330. Trots att vi bara tar betalt för att täcka kostnaderna har de flesta inte råd att välja att bli opererade hos oss.
Vi har diskuterat hur vi ska göra fortsättningsvis och är övertygade om att operationerna kan sätta fart om vi kan erbjuda bättre förhållanden, speciellt för ortopederna. De kämpar nu utan vare sig c-båge (röntgen på plats) eller traktionsmöjligheter. Så detta är en prioritet inför 2018.
Vi började med det svåraste och dyraste, kirurgi. Men där är behovet också störst!
2013 hade man flyttat en sköterskemottagning till sjukhusets lokaler, den verksamheten har successivt minskat, nu söker man läkare i stället. Vår allmänläkare (ej specialist som i Sverige) träffade 280 patienter 2015. I år 4-5 dubblas den siffran. Och besöken hos olika kirurger ökar sakta men säkert, från bara några enstaka första året till cirka 500 i år.
På vårdavdelningen har vi moderna sängar, träpinnarna är stöd för myggnäten.
I januari invigdes ögonkliniken vars verksamhet startade i mars 2016. Redan under första året träffade vi närmare 1900 patienter. Den siffran dubbleras i år. Ryktet om de goda resultaten efter starroperation sprider sig, men många kommer trots det först när de är blinda eller närapå. Vi håller ett så lågt pris som möjligt, 60 % av priset vid det statliga sjukhuset som även har mycket begränsad kapacitet. Ändå har inte alla råd att betala fullt ut, där kommer vår hjälpfond väl till pass.
I år har 307 patienter starropererats, några enstaka hade andra odiagnosticerade problem – men över 300 har fått synen tillbaka! I september fick vi besök av en av våra fondgivare, Marianne Johansson, 97 år. Hon fick vara med och se en operation!
En av våra äldsta fondgivare Marianne får vara med och bevittna en ögonoperation. Foto: Urban Thoms, Dagen
Elektriciteten är inte jämn, det kan komma höga peaker som förstör vår känsliga utrustning, bland annat på lab. De UPS vi haft har inte varit av tillräckligt bra kvalitet, nu väntar vi på nya, inköpta i Sverige. Tre av våra apparater fick stora problem, två har man kunna reparera men inte den tredje. Onödiga kostnader, men vad göra? Antalet analyser ökar med ökande mottagningsverksamhet. Detsamma gäller försäljningen på vårt lilla apotek.
Så har vi vädret. Hög luftfuktighet under regnperioden, då möglar det, men bara 20 procent luftfuktighet resten av året. Allt torkar och spricker, möbler, trädörrar, platsföremål. För att inte tala om termiterna! Men man är duktig på att reparera, ingenting slängs!
Verksamheten går fortfarande inte runt ekonomiskt. Vi har behövt låna till den och Västafrikahjälpen har också skjutit till pengar. Alla investeringar har bekostats av olika givare, Västafrikahjälpen är dominerade. Du som har varit med och stöttat Västafrikahjälpen har hjälpt oss att under året införskaffa en narkosapparat, övervakningsmonitorer på operation och post-op, syrgaskoncentratorer, en ultraljudsapparat, ytterligare en ambulans och en Caddy, en solcellsdriven vattenpump, sjukvårdsutrustning och nu senast LED-lampor till operation (som dock ännu inte är betalda). Ett stort tack till alla er!
Vi fortsätter att bygga. I slutet av 2016 fick vi pengar av en enskild person till att ställa ögonkliniken under tak, det var ju planerat för en andra våning. Med tak och väggar uppe vill vi ju gärna färdigställa byggnaden, arbetet fortgår i den takt vi kan betala.
Under året har vi även fått en gåva till att bygga ett kapell på området, det arbetet startade för ett par veckor sedan.
Vi har haft besök av Dr PG Öhrn från Örebro med erfarenhet av arbete i Nepal. Han hjälpte mig att titta på vår ortopedutrustning, den behöver kompletteras.
Min bror Pepe, kirurg i USA som varit med i sjukhusprojektet sedan start, har varit hos oss och opererat vid två tillfällen under året. Och vi har haft många svenskar på besök, en grupp i januari och en i november. Varmt tack för visat intresse i arbetet!
Kuriosa kanske, men vi har även öppnat en bank på sjukhuset! Pepe ville hjälpa de anställda, han försåg oss med ett startkapital.
Att låna pengar i en vanlig bank är visserligen möjligt, men villkoren... I Burkina Faso får man betala cirka 1000 kronor för att lägga upp ett lån. Man får då låna på två år, räntan ligger på 10-12 procent. Man betalar dessutom ränta på hela summan under de två åren, trots månatliga amorteringar. Och vill man betala av lånet tidigare tas det ut en extra avgift!
De fast anställda kan nu få låna pengar i vår bank i stället, med bara fem procents ränta och svenska villkor. Fem personer har redan tecknat lån.
Det är många vi har kunnat hjälpa under 2017 och med ditt stöd går arbetet vidare! Varför inte ge bort en gåva i julklapp till någon som redan har allt ? En gåva som når den som inget har. Swisha över det du vill ge till vårt swishkonto 123 593 5341. Eller om du hellre vill använda vårt bankgiro 480-9711. Glöm inte att beställa ett gåvogram på vår hemsida om du vill ha något att lägga under granen!
Ett varmt innerligt tack till er alla och God Jul!
Ingrid Johansson
Sjukhusdirektör på Centre Médical La Grâce, Burkina Faso